Ez a böngésző nem támogatja teljesen az oldal megtekintését.
Kérjük, frissítse a böngészőt a legújabb változatra!.

Szellemi alkotások joga

A tartalom átdolgozás alatt.

A különböző megjelölések védjegyként regisztrálása napjainkban kiemelten fontos a jogtulajdonosok érdekeinek védelme szempontjából. A jogsértők előszeretettel használják ki a tetszetős, már ismertté vált és ezért értékkel is rendelkező megjelölések jóhírnevét és közismertségét, felhasználva a jogtulajdonosok által már kiépített márka piaci előnyeit. Lajstromozott védjegy birtokában gyorsabb és egyszerűbb a fellépés a jogsértőkkel szemben. A védjegybitorlási perekben az érvényes, Magyarországra kiterjedő hatályú védjegy birtokában néhány hónap alatt ideiglenes intézkedés kerülhet elrendelésre, amellyel a jogsértőt ítélethozatal előtt el lehet tiltani a jogsértő cselekménytől.

A védjegyek használata történhet jogszerűen is, a védjegyjogosulttal kötött használati szerződés alapján, amelyekben meghatározhatóak a védjegyhasználat feltételei, időbeli és területi korlátai, valamint a használat fejében fizetendő használati díj, közismertebb nevén licenc díj.

Védjegyek esetében beszélhetünk nemzeti, közösségi vagy nemzetközi védjegyről is. Attól függően, hogy melyik védjegy lajstromozása iránti eljárás kerül megindításra, más a regisztrálás ideje, menete és költségvonzata. A regisztrálás idejét befolyásolja, ha a megjelölés védjegyként történő regisztrálása ellen valamely jogtulajdonos felszólalással él. Érdemes előre tervezni . amennyire lehetséges-, és a megjelölések védjegyként történő lajstromozását a jövőbeli tervek és a cég jövőbeli működése alapján meghatározni.

A szellemi alkotások köréhez tartoznak a formatervezési minták, a használati minták, a szabadalmak és a szerzői jogi oltalom alatt álló művek is. Mindezekről külön-külön jogszabályok rendelkeznek.

Békés úton nem rendezhető jogviták esetében peres eljárásban kérhető az illetékes bíróság eljárása. Az Ügyvédi Iroda több éves szakmai tapasztalat alapján vállalja ügyfelei képviseletét ezen peres eljárásokban, valamint a fent említett védjegy-lajstromozási eljárásokban és licence szerződések kötésével kapcsolatosan.